sâmbătă, 1 decembrie 2012

Adobo filipinez de pui

De ceva timp, pe blogurile culinare pe care le citesc (defapt nu citesc, mă uit doar la poze și salivez) tot dau peste o rețetă ceva mai ciudată pentru gusturile mele de româncă. E vorba de adobo filipinez sau tocană de pui cu sos de soia și oțet. 

Sincer, cam asta e toată ideea acestei "tocănițe": se fierb câteva bucăți de pui în oțet și sos de soia.
Dar să o luăm de la început. Avem mai jos ingredientele:


Punem într-o oală bucățile de pui, niste oțet, puțin ulei, niște apă, piper și foi de dafin, câțiva căței de usturoi și niște ceapă tăiată.


După vreo 20 de minute se pune și sosul de soia. 

Cam urâtă poza asta...
După vreo oră de fiert e cam gata. Eu am scos puiul din cratiță și am făcut din sosul rămas o îngroșală, cu 2 linguri de făină, dar în rețeta originală nu era menționat așa ceva. Dar am simțit nevoia să românizez puțin acest adobo căci altfel Domnul H nu s-ar fi atins de el. 



Am servit acest adobo/tocană cu orez fiert. 

Ingrediente:
- 1 kg pulpe pui (vreo 8-10 bucăţi)
- 1/4 cană oțet (preferabil de mere)
- 1/4 cană sos soia
- câteva linguri ulei
- 3-4 căței usturoi
- 2 cepe mici
- 1 lgț piper negru
- 2 foi de dafin
- 1 lg mare făină
- 1 lg zahăr

Pașii:
1. Se spală puiul și se pune într-o cratiță.
2. Se pun peste pui următoarele ingrediente: oțetul, uleiul, usturoiul, ceapa, piperul, foile de dafin. Se poate pune și o cană mică de apă.
3. După ce a fiert 20 de minute, se pune și sosul de soia.
4. După ce a fiert o oră (sau când puilui este gata, depinde de pui), se scoate carnea de pui pe o farfurie.
 5. Se amestecă în sosul format făina şi zahărul şi se lasă să scadă (cam 15 min), amestecănd din când în când.

Verdict: 
Prea acru, din cauza oțetului folosit (am folosit oțet alimentar de 9 grade ) 

Ce aș schimba:  
Oțetul, bineînțeles. Dar pentru a româniza și mai mult această rețetă aș putea adăuga pe viitor şi un morcov tăiat și poate niște mazăre (nu că ar semăna asta cu vreo rețetă românească ....)
  
Observații:
Eu am pus (cam degeaba) puiul pe o tavă, sub arzător în cuptor, vreo 14 minute (7 pe o parte, 7 pe alta). Nu e necesar acest pas deși am văzut că se obișnuiește. Mie doar mi-a uscat carnea de pui.


Poftă bună!
Liana

Un comentariu:

  1. inceputul e promitator. nu credeam ca va voi vedea vreodata pasionate de gatit!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips