joi, 20 decembrie 2012

Salată de sfeclă roșie

Varianta mea de salată de sfeclă e foarte simplă. Aromată şi dulce, poate fi consumată ca garnitură şi nu neapărat ca salată/murătură.





Eu aş sugera să folosiţi cel puţin două sfecle când preparaţi salata aceasta. Că e păcat să porneşti cuptorul doar pentru una. Eu am făcut salată doar dintr-o sfeclă însă am pus şi un dovleac la copt în acelaşi timp.


Victima

Si aş mai sugera să pisaţi puţin chimenul înainte de a-l pune în salată, să îşi elibereze aroma.



Sosul e simplu si el: doar ulei, oţet, sare şi zahăr.



Ingrediente:
- 2 buc sfeclă roşie
- ulei
- oţet
- 1 lg zahăr
- 1-4 lgţ sare
- 1 lg chimen

Paşii:
1. Se spală bine sfecla şi se pune într-o tavă.
2. Se coace sfecla timp de o oră sau până intră uşor furculiţa în ea.
3. Se feliază sau se dă pe răzătoare (eu am o reţinere faţă de răzătoare, mi-e frică să nu-mi tai degetele. O evit cât pot).
4. Se pisează chimenul puţin, cât sa scoată aroma din el. Se pune chimenul peste sfeclă.
5. Se combină într-un vas oţetul, uleiul, zahărul, sarea. Se amestecă bine, până se dizolvă zahărul.
6. Se pune şi lichidul peste sfeclă şi se amestecă bine.
7. Se poate servi imediat dar poate sta şi în frigider până la 2 săptămâni, într-un vas acoperit.

Verdict:
Foarte bună. Eu fac salata asta cam o dată la două săptămâni toamna şi iarna.

Observaţii:
Zahărul se poate înlocui cu miere, e chiar indicat. 

Ştiaţi că...
Chimenul şi chimionul, deşi fac parte din aceeaşi familie, sunt două plante diferite. Eu nu ştiam. Chimenul e originar din zona mediteraneană iar chimionul din Asia.
Fructele chimionului sunt utilizate în special în ceaiuri medicinale dar şi în bucătăria mexicană, marocana şi în prepararea curry-ului.
Fructele chimenului sunt folosite la pregătirea anumitor produse de patiserie sau pâine, la condimentarea unor brânzeturi, a cărnii de vacă, în mâncăruri pe bază de varză, la prepararea supelor şi în gulaş.
Ca şi aspect, chimionul este brăzdat mai adânc iar chimenul este mai lung.


Poftă bună!
Liana

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips