vineri, 14 noiembrie 2014

Tort Sacher


























Dacă nu aţi prea văzut prăjituri cu ciocolată în reţetele postate de mine pe blog, este vina ungurului. El e capul răutăţilor! Cum să nu-ţi încânţi papilele cu aşa delicatesă, când doar cuvântul simplu "ciocolată" mă face să salivez? Şi cum nu gătesc niciodată pentru mine, nu cred că veţi vedea prea multe astfel de reţete din partea mea. De data aceasta însă (nu, nu şi-a venit în simţiri) l-am făcut pentru o bună prietenă, iar răspunsul a fost că e mai bun decât originalul :D
Tortul Sacher (Sachertorte) este unul dintre cele mai renumite deserturi austriece, având originile în Viena secolului XIX, fiind inventat de Franz Sacher. Are chiar şi o zi naţională în 5 decembrie, "National Sachertorte Day". Mai jos găsiţi reţeta, care deşi pare foarte complicată, nu este. Vă doresc baftă la prepararea tortului şi poftă bună!

Ingredientele pentru blat
 
Ingredientele pentru glazură

Umplutura, făcută şi ea de Transylvanian Kitchen :)


Paşii pentru prepararea blatului

Paşii pentru prepararea tortului

Turnarea glazurii

Şi cam aşa arată păcătosul!



Ingrediente:
pentru blat:
- 300 g ciocolată de menaj
- 200 g făină
- 10 ouă
- 200 g unt
- 250 g zahăr,
umplutura:
- 400 g dulceaţă de caise,
pentru glazură:
- 300 g ciocolată de menaj
- 200 ml smântână pentru frişcă

Paşii:
1. Prima dată se topeşte ciocolata, la bain marie, până devine lichidă. Se lasă apoi deoparte pentru a reveni la temperatura camerei.
2. Untul şi trei sferturi din zahăr se amestecă bine, cu mixerul. Apoi se adaugă gălbenuşurile unul câte unul. Ulterior se pune şi ciocolata topită şi se amestecă bine, astfel încât să se încorporeze foarte bine. 
3. Peste compoziţia rezultată se pune praful de copt (nu am înţeles niciodată de ce în toate reţetele eşti sfătuit să amesteci mai întâi praful de copt cu făina; mie mi se pare că se amestecă mult mai bine dacă se pun separat). Apoi se adaugă şi făina, lingură cu lingură, şi se amestecă cu un tel zdravăn.
4. Albuşurile se bat spumă, împreună cu zahărul rămas, până se pot întoarce şi nu cad pe jos. Dacă nu reuşiţi faza aceasta înseamnă că nu mai aveţi cele 10 albuşuri. Aceste albuşuri se adaugă, puţin câte puţin, peste aluatul preparat anterior, amestecând uşor cu o spatulă. 
5. Compoziţia de mai sus se toarnă într-o formă de blat de tort, unsă cu unt şi tapetată cu folie de copt. Se dă la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 50 de minute. 
6. După ce s-a copt, blatul se lasă la răcit timp de câteva ore. Dacă blatul s-a bombat, se taie partea bombată pentru a avea un tort cât mai plat (la mine nu a fost cazul de data aceasta). După ce s-a răcit, tortul se taie în două părţi egale. 
7. Jumătate din dulceaţa de caise se aşează peste jumătatea de blat de jos. Se pune şi cealaltă jumătate de blat peste. Se încălzeşte dulceaţa de caise, până ajunge chiar la punctul de fierbere. Dacă e prea fluidă o puteţi chiar lăsa să fiarbă mai mult. Apoi, cu o pensulă de silicon aşterneţi dulceaţa pe toată suprafaţa tortului, făcând o crustă de dulceaţă peste întreg blatul.
8. Ultima etapă este cea a preparării glazurei: smântâna se pune într-un vas, pe foc, până ce se încălzeşte bine. Nu trebuie să fiarbă, doar să ardă la deget. Apoi, se pune ciocolata în ea şi se amestecă energic. Va rezulta cea mai delicioaso-ciocolătoasă glazură :) Această glazură se toarnă peste întreg blatul.
9. Se lasă câteva ore şi se poate servi, cu frişcă dacă vreţi la cafea sau ceai. Nu-l puneţi în frigider pentru că îşi pierde luciul şi oricum, vă asigur că nu va rezista aşa de mult timp, încât să vă faceţi probleme că se va strica :)

Verdict: Un tort rafinat, pentru iubitorii de ciocolată. 

Sursa de inspiraţie: jamilacuisine.ro

Poftă bună!
Laura
  

5 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips